Horizontale groepen

Kinderdagverblijf ’t Knuffeltje heeft goede ervaringen met het opvangen van kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd in de ruim opgezette en gezellig ingerichte horizontale groepen. Het is dan mogelijk dat de baby’s een aparte groep hebben waar zij lekker vrij kunnen bewegen en ontdekken. De dreumesen en peuters kunnen heerlijk met hun leeftijdsgenootjes spelen. De ruimten zijn groot en ingedeeld in een aantal interesse gebieden. Zo kunnen kinderen samen spelen maar er is ook voldoende ruimte voor om individueel aan de slag te gaan.

Het hoog opgeleide personeel houdt de ontwikkeling van het kind in de gaten en helpt, ondersteunt en bemiddelt waar nodig. Ieder kind op kinderdagverblijf ’t Knuffeltje in Delft heeft een eigen pedagogische coach die helpt het kindje stapjes te zetten en zich goed en vertrouwd voelen binnen de groep.

Vanuit de visie van Regio Emilia hebben wij naast de horizontale indeling ook een open deuren beleid op vastgezette tijden. Zo kunnen de kinderen in de ochtend, tussen de middag en aan het einde van de dag verder kijken dan hun eigen groep en andere kinderen en pedagogisch medewerkers ontmoeten.

Ieder kind vindt hier snel een eigen plekje.

Voordelen van horizontale groepen

  • Baby’s hebben een eigen groep waar zij vrij kunnen bewegen en ontdekken
  • Kinderen hebben meer leeftijdsgenootjes om mee te spelen.
  • Er zitten vaak minder kinderen in een groep dan bij een verticale groep.
  • Pedagogisch medewerkers hebben specifieke kennis van de ontwikkeling van kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie.
  • Er zijn meer leeftijdsgerichte activiteiten en materialen.
  • Er is minder kans op fysiek en mentaal overwicht van oudere kinderen.